IPS Mitropolit Nifon a instalat-o stareta pe maica Inochentia Costache la Manastirea Patroaia Deal

IPS Mitropolit Nifon a instalat-o stareta pe maica Inochentia Costache la Manastirea Patroaia Deal

Sfarsitul lunii septembrie a adus, odata cu frunzele maronii ale toamnei, emotii pentru satenii din micutul sat Patroaia Deal, comuna Cranguri, Protoieria Gaiesti judetul Dambovita . Insusi Inalt Preasfintitul Mitropolit Nifon al Arhiepiscopiei Targovistei a fost prezent in mijlocul lor pentru a o instala aici ca stareta pe maica Inochentia Costache si a binecuvanta tanara manastire, ctitorita de doi mari artisti ai nostri, vrednici crestini, sotii Vasile Gorduz si Silvia Radu. "De azi inainte, aici, rugaciunile sa fie neincetate", a glasuit Inaltul din pridvorul bisericii, intr-un apus de soare bland, transformat spre seara, dupa slujba Vecerniei, in fasii rosiatice si vinetii splendide, ca ofranda a cerului adusa sfantului lacas din apropierea luncii Argesului. 

 
Din departare, statura alba, necoapta a bisericii se mijeste din cuprinsul campurilor pustii. Toate drumurile batatorite in acest pamant manos din sud de tara, proaspat arat, duc la manastire. De la casele din apropiere vin oameni cu buchete mari de crizanteme si busuioc proaspat culese din gradini. Cu cat ne apropiem mai mult, mireasma de sarbatoare a locului e tot mai pregnanta. Se intetesc glasurile. Se inmultesc pasii. Sporesc flacarile aprinse ale lumanarilor. Curtea manastirii devine din ce in ce mai mica pentru trupul imens de oameni primenit ca la zi mare.
 
Freamatul multimii se frange brusc, odata cu sosirea chiriarhului locului, care, inainte de oficierea slujbei Vecerniei, le vorbeste oamenilor din fata bisericii. E atat de liniste incat doar cuvintele ierarhului, insotite de bine-cuvantari, se aud pe fundalul so-nor al trilurilor penate, agatate in pomii fructiferi din curte.
 
Asezamantul monahal se adauga celor aproximativ 700 de manastiri de pe cuprinsul tarii noastre. "Ne bucuram de un moment istoric deosebit - binecuvantarea deschiderii acestei manastiri. Incepand de astazi, in firmamentul frumos al bisericii noastre ortodoxe nationale se adauga un nou lacas de rugaciune. Pare oarecum modest, dar toate manastirile de sute de ani au fost modeste la inceput. Ele s-au dezvoltat incet, incet cu puterea lui Dumnezeu si cu dragostea noastra a tuturor", a fost mesajul mitropolitului adresat credinciosilor veniti din cele 7 sate si catune ale comunei Cranguri, care mai bine de o ora si-au gasit bucuria sufletului odihnit in trupul rugaciunii. De asemenea, evenimentul s-a bucurat de prezenta preotilor din imprejurimi, a maicilor, a staretilor si a staretelor de la manastirile eparhiei, dar si a oficialitatilor locale.
 
Traditia merge mai departe
 
Unul din momentele de varf ale serii, ca intensitate emotionala, a fost instalarea in functie a preacuvioasei maicii starete Inochentia Costache, despre care ierarhul a spus: "Este o calugarita cu o pregatire deosebita, atat intelectuala, cat si duhovniceasca. A fost egumena la Manastirea Techirghiol si la o manastire in Franta".
 
In continuare, a venit randul doamna Silvia Radu, cunoscuta pictorita si sculptorita in lumea artei romanesti, sa-si primeasca rasplata, alaturi de regretatul sculptor Vasile Gorduz. Contributia nepretuita adusa la patrimoniul sacru ortodox romanesc a fost recunoscuta prin acordarea actului mitropolitan de recunostinta de catre IPS Mitropolit Nifon. Multumirile s-au indreptat si spre Dumitru Giurascu, primarul comunei, care a donat pamantul pe care este construita manastirea si a contribuit financiar la cheltuielile de ridicare a sfantului lacas.
 
"Pana in vara anului 2008, aici nu exista decat o campie verde si o traditie in popor care amintea de vietuirea in aceasta zona a unui pustnic smerit si nevoitor, candva in jurul anului 1300. Acum, sfantul lacas se vede din drumul principal, dar si din autostrada Bucuresti-Pitesti. Maratonul rugaciunii poate sa inceapa mai ales ca avem parte de toate conditiile: lunca Argesului este aproape, campurile sunt fertile, apa este limpede si buna, localnicii sunt prietenosi, iar parintele cel tanar care slujeste in biserica monument din Patroaia doreste o buna vecinatate liturgica", a vorbit maica stareta Inochentia.
 
Locul inviat
 
O mare parte din suma necesara construirii sfantului lacas a fost obtinuta prin vanzarea propriilor opere de arta ale lui Vasile Gorduz si ale distinsei sale doamne a artei romanesti, restul fiind sponsorizari. De o conditie publica modesta, a se citi smerita, Silvia Radu nu are copii. Biserica din Vama si manastirea din Patroaia Deal sunt urmasele existentei sale pe pamant, dupa cum afirma, ele sunt bucuria dansei, alaturi de amintirea omului de exceptie care a fost Vasile Gorduz.
 
"Acest asezamant monahal din Patroaia Deal s-a ivit in mod firesc din dorinta continuarii la o distanta de 150 de ani a manastirii grecesti din Patroaia Vale, manastire ce s-a sfarsit odata cu legea data de Cuza Voda in secolul al XIX-lea. M-a miscat faptul ca in anul 1750, mitropolitul Neofit Cretanul, care a fost adus in Muntenia de un Mavrocordat, a infiintat prima scoala sateasca din Muntenia, in Patroaia Vale, in aceasta manastire. Copiii invatau carte in trei limbi: slavona, latina, slava.
 
Pornirea acestui asezamant a fost decisa de dragostea pentru biserica si de faptul ca tara aceasta este minunata, iar Vasile si cu mine suntem niste patrioti. Ne iubim tara, iar existenta noastra ca popor o datoram Bisericii. Parintele Sofian Boghiu, fara de care noi n-am fi devenit apropiati ai Bisericii, este adevaratul ctitor al acestei manastiri.
 
Acest mic lacas transmite dragostea noastra, a intregului neam, si speranta ca locurile acestea nu vor ramane pustii cum par acum, ci pot invia locul datorita crucii care se inalta in zare. Nu pot sa nu-i multumesc in aceste momente domnului Dan Haulica, care l-a inconjurat cu multa dragoste pe Gorduz. De asemenea, multumirile mele se indreapta si spre Sorin Dumitrescu, care a avut o intelegere profunda asupra operei si personalitatii de exceptie a lui Vasile Gorduz".
 
In prezent, in vecinatatea manastirii cu hramurile "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", "Sfantul Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir" si "Izvorul Tamaduirii" sunt in desfasurare lucrarile pentru un camin de batrani, a carui finalitate ar fi o fericita completare a slujirii maicilor, dar si un remediu al lipsei de dragoste si de atentie pe care o resimt batranii abandonati.
 
Raluca Brodner
 
Sursa: ziarullumina.ro