Silvia Radu, artista care creste biserici

Silvia Radu, artista care creste biserici

 

 

La 80 km de Bucuresti, in judetul Dambovita, la iesirea din Gaesti, aproape de apele curate ale Argesului, in localitatea Patroaia-Deal, se inalta o manastire, ctitorie a sculptorului Vasile Gorduz si a sotiei sale, artista Silvia Elena Radu. Ridicat in urma cu trei ani, timp in care marele sculptor a plecat sa se odihneasca in gradina cu ingeri a sotiei sale, lucrarile la ansamblul manastiresc nu au incetat o clipa. Marturie a iubirii fata de Dumnezeu, sfantul lacas este aproape gata sa-si primeasca obstea de maici. Puterea Silviei Radu, roditoare la cei 76 de ani mai mult ca oricand, vine din rugaciune si din gandul tamaduitor ca nu este singura, ca Il are pe Dumnezeu alaturi si pe Vasile Gorduz, despre care vorbeste la prezent: "Intotdeauna noi suntem doi. E drept, el e dincolo, dar suntem impreuna". 
 
Unde poate sa duca un drum, daca nu duce la o biserica?", se intreaba Silvia Radu, in timp ce inainteaza pe spinarea pietruita a unui drumeag de tara, care se indreapta spre manastirea zidita in locurile sale natale. Frumoase obarsii, cu oameni binevoitori si gospodari, pamanturi roditoare si zavoaie de poveste, tinut al privighetorilor, care se intrec in ode inchinate frumusetii vietii. Nici nu e de mirare ca in aceste locuri s-a nascut un om asemenea Silviei Radu, pictor si sculptor, o personalitate de prim rang a artei plastice romanesti.
 
Un sat este frumos, daca respira prin biserica
 
Pentru cei care o indragesc, intalnirile cu Silvia Radu sunt intotdeauna momente de bucurie. Tonica, directa si sincera, artista imbratiseaza pe oricine ii cauta compania cu o vorba buna. Se exprima cu simplitate si nu se sfieste sa faca observatii pertinente, atunci cand e cazul, chiar daca mai sfichiuitoare, sunt intotdeauna bine plasate, niciodata menite sa jigneasca.
 
Gandul care i-a facut pe pictorita si pe sotul sau sa ridice manastire in judetul Dambovita a fost acela de a realiza un lucru trainic, in cinstea locului de bastina al unuia dintre ei.
 
"O manastire este un exemplu pentru orice comunitate. Aduce rugaciunea, si toata tara asta are nevoie de rugaciune - acesta este primul lucru necesar noua si intregii omeniri -, si aduce randuiala, de la felul in care se comporta, muncesc pamantul pana la modul in care se organizeaza. Mi se pare minunat ca pe Arges sa mai fie inca o manastire", marturiseste sculptorita.
 
Un alt motiv pentru care a ridicat ziduri spre cer, "egoist, l-as numi, este acela de a ne ierta Dumnezeu pacate, mie mai ales, ca eu sunt pacatoasa. Şi ar mai fi ceva: intotdeauna, manastirile au fost ridicate de oameni bogati, acum, manastirea asta o fac taranii. Tatal meu a fost fiu de taran nici sarac, nici bogat, iar eu ma consider urmasa taranilor de demult. De aceea satul romanesc era frumos, odata, pentru ca respira prin biserica, respira credinta. Era o viata normala, frumoasa, intreaga", adauga Silvia Radu.
 
O "manastirica" facuta cu dragoste

"Am fost, de curand, in Bucovina si mi s-a parut ca sunt atat de obraznica, vazand manastirile de acolo. Cum imi permit eu, o nimeni, sa spun ca fac manastire? Acolo sunt niste lucruri extraordinare. Ma inecam de rusine, vazand ce lucruri minunate s-au putut face. Ce comori avem! Singura mea mangaiere este ca la Patroaia sa existe niste rugatori. Un monument de arta n-aveam cum sa fac… Eu am ridicat o manastirica, care e facuta cu dragoste si cu gandul acesta ca este nevoie de rugaciune in tara asta. Asta e averea noastra, Ortodoxia, iar Ortodoxia inseamna biserica", se destainuie sculptorita.
 
Proiectul ansamblului de la Manastirea Patroaia-Deal apartine arhitectelor Milita Sion, Rodica Galesanu si inginerei proiectante Rodica Denichevici. Inginerul executant este Silviu Nicolae Radu, un var de-al Silviei Radu.
 
Manastirea are doua hramuri: "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" si "Dimitrie, Izvoratorul de Mir" (in cinstea lui Dumitru Giurascu, primar al comunei Crangurile, de care tine localitatea Patroaia-Deal, un om apropiat, credincios, un ajutor de nadejde al ctitoritei).
 
Hramul bisericii este "Izvorul Tamaduirii". Silvia Radu explica alegerea acestui al treilea hram: "A fost o minune de aceasta sarbatoare. Sotul meu a avut un atac foarte grav, m-am speriat foarte tare, simteam ca se duce. Tocmai fusesem la Biserica Mavrogheni, venisem cu apa sfintita si mi-a venit in cap sa-i dau cu apa sfintita.
Şi-a revenit imediat".
 
Momentan, muncitorii lucreaza de zor la manastire, sub atenta supraveghere a inginerului Siviu Radu, pentru a pune la punct ultimele detalii ce tin de buna functionare a bucatariei, spalatoriei, drumuri de acces, interioare. Intentia este aceea de a pune totul la punct, in asa fel incat, la mijlocul lunii octombrie, sa se faca sfintirea ansamblului manastiresc, chiar daca sfantul lacas nu a primit inca podoaba de pictura.
 
"Daca faci ascultare, totul este bine"
 
Cu deplina seninatate in privire si multumire in glas, Silvia Radu spune ca taranii din Patroaia au facut manastirea, cu dragostea lor si prin puterile lor. Nu-si atribuie nici un merit, pentru ca prin fiecare gest pe care il face isi doreste sa aduca oamenilor bucurie. Multumirile artistei se indreapta spre Inalt Preasfintitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul si Mitropolitul Targovistei si Exarh patriarhal, caruia ii este recunoscatoare pentru interesul acordat proiectului, pentru sfaturile si ajutorul oferite. "Mi-a dat putere si indrazneala. Ma simt sprijinita", spune artista, care tine sa sublinieze, de asemenea, importanta legaturii cu duhovnicul: "Cand parintele Irineu, duhovnicul nostru, a spus ca e bine sa facem manastire, am stiut ca totul este in ordine. Cand ai incredere in duhovnic si ii urmezi sfatul, totul merge de la sine. Ştii ca ai acordul lui Dumnezeu. Cum spunea parintele Sofian: "Daca faci ascultare, totul este bine"".
 
Credinta, nadejdea si dragostea fata de cele sfinte sunt prezente nu numai in viata personala a Silviei Radu, ci si in opera sa. De altfel, prima expozitie a sa, din 1989, compusa din 100 de lucrari, a fost tocmai un omagiu adus frumusetii creatiei lui Dumnezeu.
 
"Eu ma consider o creatie a lui Dumnezeu, chiar in sensul creatiei mele. Parerea mea este ca eu, ca artist, nu sunt asa de grozava, dar Dumnezeu m-a ajutat in sensul acesta", arata sculptorita, care impreuna cu sotul sau au crescut, din temelii, o alta biserica, la Vama Veche. A urmat repararea bisericii din satul Potlogeni, a carei pictura a fost realizata de renumitul mester Grigore Popescu, dupa care monumentul din cimitirul bisericii de aici, unde isi dorm somnul de veci bunicii dinspre mama, alaturi de mama si tatal artistei.
 
De asemenea, in 1994, a realizat reliefurile turnate in bronz ale Sfintilor Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan si cel al Sfantului Ierarh Nicolae, avand deasupra Sfanta Treime, pe portile Bisericii "Sfantul Nicolae" din satul Limanu (langa Eforie Sud) .

A facut toate acestea cu dragoste fata de fiecare loc pe unde a trecut, de mana cu sotul dansei, chiar daca de cativa ani buni o vegheaza din lumea cealalta.
 
Rugaciunea roditoare
 
"Ce minunat va fi cand, la Patroaia, va aparea un cuib de rugaciune! Ce minunat va fi cand va iradia credinta in jur si rugaciunile de acolo vor sustine tara asta! Atat de mult s-a suferit pe pamantul acesta, insa tot ceea ce a fost facut cu suferinta si cu dragoste rodeste. Si e timpul sa rodeasca. Trebuie sa ne dam seama ca aceia care vor veni dupa noi vor trebui sa culeaga roadele. Sa stie ca trebuie sa le culeaga, sa nu le lase sa se piarda sau sa le calce in picioare. Acum e timpul roadelor si e timpul sa culegem. Asta sper sa se intample la Patroaia. Sper sa fie rugaciunea curata, care sa rodeasca, ca de asta avem nevoie, fara sa mai spun ca o cruce pe o manastire invie satul", incheie Silvia Radu, cu ochii pironiti in crucea clopotnitei proaspat varuita.

Raluca Brodner
 
Sursa: ziarullumina.ro